SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Historia

Informationen är till största del hämtad från boken "Om brottning och fotboll på lejet -Borstahusens BK 1922-1992" en jubileumsskrift skriven av Åke Jönsson.

1920-talet 
Fredagen den 20 januari 1922 hölls ett möte i fiskeläget Borstahusen. På mötet beslutades att bilda en brottarklubb. Så föddes Brottarklubben Atleten. Tidigt på 1920-talet hade även fotbollen fått fäste i Borstahusen. Ett gäng hade själv gjort en fotbollsplan vid Alfreds badhus. De röjde marken, sådde gräs, timrade till stolpar och tillverkade nät. Allting gjorde de för egen hand. De bildade sedan en klubb, Borstahusens BK hade bildats. 

1930-talet 
Klubbnamn som Borstahusens BK och Borstahusens IF existerade. En stor fotbollsprofil i Landskrona, Claes Munk af Rosenschöld var målvakt i Borstahusen under denna period. Han var med om att 1938 vinna Småklubbarnas Landskronamästerskap efter vinst mot Landskrona AIK i finalen med 3-0. En del "pågalag" med namn som Hellas och Hermes existerade också under slutet av 30-talet början 40-talet, dessa slukades dock senare upp av Borstahusens BK. 

1940-talet 
Tisdagen den 13 oktober 1942 samlades de gamla medlemmarna ur Borstahusens IF för att försöka blåsa nytt liv i fotbollen ute i fiskesamhället. Mötet beslutade att en förening för idrott skulle bildas. Föreningens namn blev Borstahusens Bollklubb. Vid årsmötet den 10 januari 1943 tog man också beslutet att söka inträde i idrottsföreningarnas Riksförbund samt i Svenska Fotbollsförbundet. Att fotbollen stod på modet i Borstahusen 1942 underströk inte minst en match, som spelades på idrottsplatsen i "lejet" den 18 juli. Då möttes nämligen Brottarklubben Atleten och Borstahusens Bollklubb, ett äkta lokalderby alltså. Det visade sig att Bollklubben hade lite bättre förstånd på det här med fotboll. BBK segrade med 3-1. 1944 var första året då BBK kunde redovisa pojklagsfotboll i sin verksamhet. 1946 invigdes den nyrenoverade fotbollsplanen invid Alfreds badhus, en befriande spark från Öresund. 1947 kom frågan upp om det inte var dags för en sammanslagning av de bägge klubbarna. Efter en utdragen omröstning bildades Idrottsklubben Atleten. 

1950-talet
1953 avvecklades brottningsverksamheten och man fattade då beslutet att begära utträde ur Svenska Brottningsförbundet 

1960-talet 
1962 vann IK Atleten div IV och blev klara för spel i div III säsongen 1963. Man hade då gått från div V till div III på två år. 1965 stod det nya klubbhuset färdigt. 1967slutade man på en hedrande femteplats i div III. Året därpå, 1968, vann man div III, ett år som man började med att spela sina hemmamatcher ute på idrottsplatsen i Karlslund. 1969, på förslag från Bertil Edpalm, togs det upp om man inte borde ta tillbaks namnet Borstahusens BK för att visa folk var man kom ifrån. Förslaget togs upp på årsmötet och vann med klar majoritet. Seriespelet i div II som bland annat innefattade sådana storlag som Landskrona BoIS och HIF blev dock endast ettårig, men det var endast p.g.a. sämre målskillnad. För första gången sedan det började spelas fotboll i Landskrona var det inte BoIS som var populärast, utan Atleten som samlat 30 199 personer mot BoISarnas 26 574. Samma år ändrade man namn tillbaka till Borstahusens Bollklubb som skulle representera fiskesamhället. 

1970-talet 
1974 vann man på nytt div III, men nu var man tvungen att kvala sig upp. Förutom BBK bestod kvalserien av följande lag: Jonsered, Jönköping och IFK Hässleholm. Tyvärr lyckades man dock inte ta sig upp. 1976 föll man ur div III. 

1980-talet 
1980 vann man man div IV (med Arne "Mia" Hagberg som tränare). Vid seriepremiären 1981 återkom man med spel på Ulkavallen, tillika de planer där vår verksamhet bedrivs idag. 1981 arrangerades också för första gången inomhusturneringen "Nightcap" för samtliga Landskronalag. BBK vann själv premiärupplagan. Dessutom var detta år första året föreningen hade ett flicklag i seriespel (F14). 
1985 hade man för första gången ett damlag i div V. Debutåret gick över förväntan och man slutade på en andraplats. Detta var också första året som föreningen arrangerade "Sommarbollen". 1989 vann damerna div 3 och hade m.a.o. på mindre än fem år tagit sig från spel i div 5 till div 2. 

 
Våra sponsorer